Amidon Rémy – příběh belgického škrobu ve stylu Belle Époque
Značka Amidon Rémy patřila k nejvýznamnějším evropským výrobcům rýžového škrobu 19. století. Společnost E. Rémy & Cie byla založena v Belgii v roce 1855 Edouardem Rémym a sídlila v městě Lovaň (fr. Louvain, bel. Leuven). Rychle si získala renomé díky kvalitě svých výrobků a důrazu na hygienu a čistotu. Rýžový škrob Rémy našel uplatnění v textilním průmyslu (škrobení prádla, krajek), v domácnostech i ve farmacii.
Firma kladla důraz nejen na kvalitu svých výrobků, ale i na jejich vizuální prezentaci – díky čemuž vznikly nádherně ilustrované kartičkové kalendáříky, pohlednice, plakáty a jiné reklamní tisky. Ty vynikaly jemnou chromolitografií, romantickými motivy a pečlivým grafickým zpracováním. Sloužily jako reklamní dárky pro zákazníky a obchodní partnery a zachycují ducha doby Belle Époque.
V roce 1905 začala firma stavět moderní továrnu ve čtvrti Wijgmaal, čímž vstoupila do nové etapy průmyslové výroby. V roce 1925 byla továrna dokončena a podnik přecházel z tradičního rodinného modelu na větší průmyslovou výrobu. Značka Amidon Rémy jako taková postupně mizela z veřejnosti, ale výroba škrobu pokračovala pod různými názvy a strukturami. Firma se v průběhu desetiletí transformovala a stala se součástí širších potravinářských skupin, až vyústila do dnešní moderní společnosti Beneo-Remy, která sídlí ve stejném místě a vyrábí funkční přírodní ingredience na bázi rýže.
2x r. 1885
r. 1885
2x r. 1886
r. 1886
r. 1886
4x r. 1888-89

5x r. 1891
2x r. 1891
5x r.1891-1892


6x r. 1892